Brf Crochet är ett helt nytt bostadskvarter som ska byggas i det kulturhistoriska området runt Fixfabriken i Majorna. När det står klart i slutet av 2024 kommer det inrymma 137 bostadsrätter från 31-154 kvm fördelade på 1-6 rok med gemensam innergård och takterrass. Bakom satsningen ligger ett unikt samarbete. Anders Eloff, på QPG Arkitekter är en av arkitekterna bakom satsningen.
– Området runt gamla Fixfabriken blir en helt ny stadsdel med cirka 1800 nya bostäder. I Brf Crochet vill vi skapa förutsättningar för fler familjebildningar än vad Majorna erbjuder idag. De flesta landshövdingehusen består ju av mindre lägenheter, vilket gör att många måste lämna stadsdelen när familjen växer till. I det här kvarteret kommer man kunna bo kvar och hitta en passande lägenhet både när familjen växer och krymper, säger Anders.
Inkluderande aktivitetsplatser med sharing-koncept
De senaste åren har det skett en explosiv utveckling av olika sharing-koncept. I Brf Crochet kommer det märkas på flera olika sätt. En gemensam lustgård och takterrass är bara två exempel.
– Bland annat planerar vi för kylfacksutrymmen dit man kan få mat levererad utan att man behöver vara hemma och passa tider, fortsätter Anders. Bilpool, en verktygspool och utrymmen där man kan fixa med sin cykel finns också med i planerna.
Man ska kunna vara privat när man vill och delaktig när man vill. Däri ligger mycket av trivseln. Det gäller också att skapa en boendemiljö som känns trygg och då handlar det om allt från var man placerar entréer och gångstråk till belysning.
Markanvisningen för Brf Crochet gick till fastighets- och projektutvecklingsbolaget Lejonstaden och Ekeblad bostad i juni 2021. I augusti 2021 tog projektet full fart tillsammans med QPG som arkitekt och Bergman & Höök som byggare. Serdar Erkan är partner på Lejonstaden.
Optimering ur olika perspektiv
– Det här blir vårt andra projekt tillsammans med Bergman & Höök och QPG Arkitekter, säger Serdar. Vårt förra samarbete med Flatås Alléer gav mersmak och nu fortsätter vi på den vägen. Vi knöt oss samman redan på idéstadiet för att kunna optimera produkten, affären och inköpen. Exempelvis gäller det att hitta bra och smarta lösningar som är kostnadseffektiva redan på idéstadiet, även om vi kanske hittar ännu smartare lösningar längre fram under byggprocessen. Längs vägen plussar vi sedan till den specialkompetens vi behöver i till exempel miljö- och energifrågor. Det är oerhört många aspekter att ta hänsyn till och därför har vi täta avstämningar för att kunna optimera slutresultatet utifrån våra olika perspektiv.
– Att ha en konstruktiv dialog är oerhört viktigt, fortsätter Anders. Vissa idéer kan vara extremt kostnadsdrivande och då är det bra att Bergman & Höök bromsar och hittar alternativa lösningar som blir väsentligt billigare att bygga men minst lika bra. Bland de byggare vi har träffat sticker Bergman & Höök ut. De är alltid lätta att ha att göra med och de har alltid alltid bra svar på våra frågor. De är personliga, prestigelösa och professionella, medan jag skulle vilja beskriva Lejonstaden och Ekeblad som initiativrika, ambitiösa och engagerade.
– Det finns en gedigen kunskap hos Bergman & Höök. Grundstenen för konstellationen är förtroende, att vi har ett ömsesidigt förtroendekapital som vi nu bygger vidare på, säger Serdar. Det jag verkligen uppskattar med QPG Arkitekter är att dem alltid sätter projektet i första hand, istället för jakten efter att vinna prestigefulla priser vilket såklart ändå är fullt möjligt för Crochet. Ett lyckat projekt skapas under processens gång. QPG är lyhörda och har en bra känsla och förståelse för vad som funkar och blir bra. Det här blir ett riktigt win-win-win-projekt.
Läs mer på https://lejonstaden.se/projekt/brf-crochet/