Föregående bild
Nästa bild

Vi snittade 2,5 badrum per dag

Göteborgshus 31 i Västra Frölunda är en av Sveriges största bostadsrättföreningar. Den uppfördes i tre etapper, varav den sista stod klar 1968. Bergman & Höök fick uppdraget att utföra ett omfattande stambyte med tillhörande badrumsrenoveringar. Riksbyggen stod som beställare.

 

Starten gick i augusti 2015 och totalt rörde det sig om 484 lägenheter och 850 badrum, säger Jan Ljungberg på Bergman & Höök, som var platschef under den omfattande renoveringen. Badrummen var rejält nedgångna. Tätskikten hade hållit förvånansvärt bra, men avloppsrören i gjutjärn var helt slut. För att slippa bila upp hela bottenplattan relinade vi avloppsrören i bottenplattan och ersatte de stående vatten- och avloppstammarna med nya. Varje lägenhet var berörd under 7-8 veckor och tack vare att vi hade 40-50 mannar på plats, höll vi en takt som innebar att 2,5 badrum blev kaklade och klara i snitt per dag.

En stor utmaning med den här typen av projekt är att inte påverka människors vardag mer än nödvändigt, att kunna prata med de boende på ett sätt som gör att de känner sig trygga. I samband med slutbesiktningen den 13 december 2018 fanns det några som framförde att de tyckte det var tråkigt när vi var klara med jobbet. Det ser vi som ett gott betyg.

 

– I samband med renoveringen tillgänglighetsanpassade vi samtliga badrum enligt dagens krav och normer så gott det gick med de befintliga förutsättningarna, vilket i många fall var ganska komplicerat med tanke på de begränsade ytorna, säger Martin Nilsson, projektledare på Riksbyggen. Men vi lyckades och samtliga bostadsrättsinnehavare fick möjligheten att välja om de ville ha dusch eller badkar, egen tvättmaskin eller inte, vilket känns väldigt bra. Samarbetet med Bergman & Höök fungerade fint och vi blev båda väldigt nöjda. Det gäller även samarbetet med de boende som självmant har kommit fram och berättat hur tacksamma de är över sina fina badrum.