Föregående bild
Nästa bild

Pretecs nya anläggning en spegelbild av visionen

Den 1 januari 2023 startade Bergman & Höök byggnationen av Pretecs nya industrianläggning i Rollsbo Västerhöjd, strax norr om Kungälv. Satsningen innebär att Pretec ökar sin bruttoarea från 3600 kvm till 10 749 kvm och får helt skräddarsydda lokaler inför inflyttningen i december.

– Det här samarbetet har varit mycket givande med en bra dialog och tydliga gemensamma mål, säger Nisse Hassellöf, arkitekt vid QPG och aktiv framtagare av projektet tillsammans med Johan Ohlsson, styrelseledamot på Pretec och Thomas Raab, arbetschef på Bergman & Höök. Jag vill också säga att det har varit väldigt kul att rita en så här mäktig anläggning med en så stor utbredning. Vi talar om gigantiska hallar med åtta meter till tak och fria spännvidder på 30 meter. Utgångspunkten för själva gestaltningen var att skapa en skräddarsydd anläggning för Pretecs behov utifrån deras varumärkesprofil. Pretec har en väldigt familjär stämning som vi ville främja genom att skapa gott om plats för möten och informella träffar så att alla medarbetare får chans att träffas och stärka den interna kulturen. Detta tycker jag vi har lyckats bra med. Projektvisionen visar på en mycket hög träffprocent.

 

Varumärkesprofilen genomsyrar allt

Maria Asp är HR-ansvarig på Pretcec och har jag varit delaktig i utformningsprocessen av den inre designen.

– Även i vårt designarbete har vi utgått från vår varumärkesprofil, där färgerna i vår logotype blir den röda tråden som kommer synas i allt från ytskikt till möblemang. Medbestämmande är viktigt och därför har alla avdelningar varit delaktiga i processen för att skapa en funktionell arbetsplats med bra utrymmen, en bra ljudmiljö, ergonomi och gott om plats för sociala möten. Just nu planerar vi hur vi ska utforma kontoret, där ingen ska sitta med ryggen mot någon annan. Det ska bli oerhört spännande att få flytta in i den nya anläggningen och uppleva det färdiga resultatet.

 

Gestaltningsmässig fullträff

– Som det ser ut nu kommer vi flytta in under vecka 48, vilket till och med blir något tidigare än planerat, säger Anders Asp, vice VD och delägare. Det känns väldigt bra eftersom vi länge har varit trångbodda och bland annat behövt hyra två fastigheter för lagerhållning på ett annat ställe. Logistikmässigt går det inte att driva en effektiv verksamhet utan bra lokaler, så det ska bli oerhört skönt att kunna samla allt på ett och samma ställe där vi dessutom får stora expansionsmöjligheter.

Den nya fastigheten blir en gestaltningsmässig fullträff och ser precis ut som jag förväntade mig utifrån 3D-ritningarna och jag kan konstatera att det blir en stöddig fastighet. Även om vi har ändrat en del saker under arbetets gång har bygget gått som på räls. Det är många detaljer att hålla reda på och Bergman & Höök ska en eloge för att de har upptäck saker vi själva inte tänkt på. De är inte rädda för att ifrågasätta lösningar och komma med förslag som gör slutprodukten bättre. Det är alltid billigare att åtgärda saker direkt än i efterhand. Vi har en bra dialog, budgeten håller och allt ser välarbetat ut. Att anlita en bra byggare är att köpa sig frihet.

 

Goda tillväxtmöjligheter

– När jag har vandrat runt i den nya anläggningen har jag reflekterat hur imponerande stor den faktiskt blir, säger Johan. Jag har också konstaterat att allting ser väldigt bra ut, nu när det mesta börjar bli klart. Det är ordning och reda på Bergman & Höök samtidigt som vi själva är enkla att ha och göra med. Vi är helt enkelt duktiga tillsammans. En annan positiv sak är att det kommer vara enkelt att expandera anläggningen i takt med att verksamheten växer. Jag skulle inte bli förvånad om vi fördubblar vår bruttoyta i framtiden om konjunkturen går åt rätt håll.

 

Pretec är en grossist och tillverkare av produkter för Berg och tunnel-, Stålbygg- samt Prefabinsdustrin. Efter nio månaders byggnation står deras nya industrianläggning snart klart för inflyttning.