Föregående
Nästa

Pretec bryter ny mark med egen energipark

Pretec är en grossist och tillverkare av produkter för Berg och tunnel-, Stålbygg- samt Prefabinsdustrin, strax norr om Kungälv. Inom kort uppför Bergman & Höök en ny skräddarsydd industriläggning för verksamheten, som på köpet nästan blir självförsörjande på energi. Johan Ohlsson är styrelseledamot på Pretec.

-Vi växer så det knakar och blev egentligen för stora vår nuvarande anläggning i Solbräcke för flera år sedan, säger Johan. När vi insåg att vi inte fick bygga ut mer, bestämde vi oss för att satsa på en helt ny anläggning på andra sidan E6:an i det nya industriområdet Rollsbo Västerhöjd. Flytten kommer innebära att vi ökar vår bruttoarea från nuvarande 3600 kvm till 10 749 kvm när allt är klart.

-Detaljplanen för det nya industriområdet antogs i mars 2020 och sedan dess har omfattande sprängningsarbeten och väganläggningar gjorts i området, säger Helena Pettersson, arbetschef på Bergman & Höök. Industrimarken består till stor del av packad sprängsten, där Pretec kommer äga och förvalta en fastighetsyta om 30 000 kvm. Initialt presenterade vi en idé och programhandling för Pretec som föll i god jord där projektet kommer drivas som en totalentreprenad i samverkan enligt Bergman & Höök-modellen. Modellen innebär att vi har en fast budget samt en rörlig del där vi hela tiden försöker göra de bästa affärerna på material och arbete för beställarens räkning. Just nu arbetar vi med bygghandlingsprojekteringen tillsammans med arkitekten Nisse Hassellöf vid QPG, och har precis fått bygglov inför byggstarten som är planerad till januari 2023.

Skräddarsydd anläggning

-Den nya anläggningen blir skräddarsydd för Pretec, samtidigt som den bjuder på stor flexibilitet, säger Nisse. Bruttoarean på 10 749 kvm fördelas på kontor, verkstad och lager, med möjlighet att expandera ytterligare. Kontorsdelen får två våningar, medan verkstad och lager kommer ha 8 meter till tak. Byggnadstekniskt rör det sig om klassisk hallbyggnation med gjuten betongplatta, stålstomme, betongbjälklag, sandwishväggar och TRP-tak. Det lite annorlunda är takbalkarna som på sina ställen kommer ha en spännvidd på hela 30 meter, för att minimera antalet pelare. Detta skapar en inbyggd flexibilitet som gör att Pretec får goda möjligheter att möblera om i takt med att de expanderar. Vid inflyttning kommer en verkstadsdel stå tom, för att kunna fyllas med verksamhet så snart Pretec behöver.

Låga driftskostnader med elöverskott under vår, sommar och höst.

Hållbarhetstänket har stått i centrum under såväl programhandling som systemhandling. Byggnaden blir robust, tålig och energieffektiv där kontorsdelen blir fullisolerad medan verkstad och lager inte har samma uppvärmningsbehov men ändå blir tempererade.

-Häften av taket förbereds för solceller, fortsätter Nisse. Inledningsvis installerar Bergman & Höök solceller på 60 procent av den ytan, det vill säga på cirka 3 000 kvm, vilket beräknas täcka större delen av Pretecs totala energibehov under året.

-Eftersom vi ska äga, förvalta och använda lokalerna för eget bruk med långsiktigt fokus gäller det att få så låga driftskostnader som möjligt, fortsätter Johan. Under sommaren får vi ett elöverskott som kan säljas vidare medan vintern ger ett oss ett minus. Det viktigaste för oss är dock att få en produktionsanläggning med ett bra flöde som vi kan växa i, gott om plats att strippa containrar på och goda lagermöjligheter såväl ute som inne. Därför har vi kikat närmare på vårt systerbolag i Norge som gjorde en liknande satsning 2018 och utifrån den studerat vad som fungerar bra och mindre bra.

I december 2023 flyttar vi in i våra nya lokaler. Samarbetet med Bergman & Höök är rakt och enkelt. Vi behöver inte spekulera utan allt känns förutsägbart på ett tryggt sätt. För oss är trygghet och kvalitet till rätt kostnad väldigt betydelsefullt.