Föregående bild
Nästa bild

Nya verksamhetslokaler tar form i bostadsrättsform

Mainstay Fastigheter konceptualiserar, projekterar och uppför kombinerade industri- och kontorsfastigheter, där lokalerna säljs som bostadsrätter. En av deras senaste satsningar sker i Rollsbo Företagspark strax norr om Kungälv med Bergman & Höök som totalentreprenör. Jascha Buckholt är delägare och partner på företaget.

-Idén med att uppföra verksamhetslokaler som säljs som bostadsrätter har funnits på marknaden i cirka 20 år men det är de senaste sju, åtta åren som konceptet verkligen har exploderat, säger Jascha. Idag har vi genomfört 15 projekt enligt det här konceptet runt om i Sverige och fler satsningar står på tur. Satsningen i Rollsbo gör vi efter att ha varit på jakt efter en attraktiv tomt i Göteborgsområdet ganska länge. Vi fastnade omedelbart för läget och fick ett bra pris och intryck av Bergman & Höök. I mitten av maj skrev vi kontrakt med varandra.

 

Verksamhetslokal all inclusive

Projektet i Rollsbo Företagspark kommer bestå av 20 nyckelfärdiga lokaler, á cirka 190 kvm. Det blir en gemensam entré på fastighetens gavel och därifrån når man lokalerna genom att ta trappan eller hissen upp till en gång som går genom hela fastigheten. Varje lokal får en kontorsdel med parkettgolv, pentry och helkaklat badrum på övervåningen. En trappa ner blir det lager- och verksamhetsyta med spolränna och en vikport till markytan utanför som kan användas som uppställningsplats eller för extra parkeringsplatser till de två eller tre som redan ingår i bostadsrätten.

 

Extra brandsäker konstruktion

-Markarbetena drog igång strax före semestern och håller nu på med att färdigställa bottenplattan, säger Helena Pettersson, arbetschef på Bergman & Höök. På bottenplattan reser vi en stålstomme där väggarna kläs med betongsockel och sandwich-element medan taket får TRP-plåt, cellplast och takpapp. Bjälklaget mellan våningsplanen kommer bli i trä, vilket är kostnadseffektivt samtidigt som det ingår i Mainstays byggkoncept. Konceptet möjliggör en snabb och effektiv byggprocess, vilket gör projektet väldigt kul. Det kommer gå snabbt att få upp huset och det blir lätt att se att det verkligen händer något på byggplatsen varje dag. Utmaningen är att uppfylla de höga brandkraven. Om det skulle uppstå en brand i någon av lokalerna får det inte finnas någon risk att det ska sprida sig till en intilliggande. Därför kommer hela konstruktionen med alla tak och sidoväggar att brandskyddas.

 

Byggnaden har utformats enligt energiklass B och kommer värmas upp med fjärrvärme. Eftersom lokalerna är förhållandevis stora, ska fläktluftvärmare installeras på både planen för effektiv uppvärmning och ventilation.

 

Flexibilitet i alla avseenden

-Lokalerna passar många olika typer av verksamheter, även om hantverksinriktade företag är mest representerade bland köparna, fortsätter Jascha. Något som uppskattas med konceptet är den stora flexibiliteten där man kan välja att köpa en eller flera bostadsrätter, hyra ut hela eller delar av sina lokaler när som helst och sälja när man vill. På så sätt behöver man inte sitta fast i långa hyreskontrakt eller irritera sig på eftersatt underhåll från en fastighetsvärd. Här är man själv en del av föreningen. Redan vid byggstarten var hälften av bostadsrätterna sålda.

 

Nytt samarbete med mersmak

-Att bygga verksamhetslokaler som säljs som bostadsrätter är en spännande idé och samarbetet med Mainstay Fastigheter fungerar utmärkt, fortsätter Helena. Vi har en öppenhet från båda sidor och samverkar hela tiden i vårt sätt att arbeta och ta beslut. Jag har en stor förhoppning om att detta projekt kan leda till fler inspirerande samarbeten framöver.

-För oss kändes det bra att hitta en kompetent och stabil partner på byggsidan, säger Jascha. Bergman & Höök är precis lagom stora för oss och jag insåg fort att vårt samarbete skulle kunna leda till synergier. I mars ska det vara klart för inflyttning. Jag är mycket nöjd med vårt samarbete.

 

Kontakta Jascha Buckholt på tel. 0708-66 21 03 för mer information om bostadsrätterna.