Föregående bild
Nästa bild

Nya bostäder klädda för alla väder

I mars 2022 startade byggnationen av Brf Sjökanten – den tredje etappen för oss vid Tjuvkils ängar. Efter knappt 11 månader närmar sig inflyttningsdatum av de sedan länge slutsålda bostadsrätterna. Området har uppförts som ett samverkansprojekt tillsammans med Marstrands Exploatering.

Brf Sjökanten består av totalt 16 bostadsrätter fördelade på 12 radhus och 4 lägenheter. Radhusen har uppförts i två plan och är placerade med små förskjutning för att skapa insynsskyddade och privata trädgårdsytor, medan lägenhetshuset består av fyra enplanslägenheter, fördelade på två plan. De privata trädgårdsytorna skärmas av med staket och planteringar samtidigt som gemensamma trädgårdsytor anläggs med bland annat ett växthus för odling där man även kan slå sig ner för trevlig samvaro.

Träfasader som håller på sikt

– Det var väldigt roligt att vi fick förtroendet att även bygga den etappen, säger Mikael Svensson, projektchef på Bergman & Höök. Utmärkande är det fantastiska läget och den höga kvaliteten som kommer bli ännu tydligare på sikt. Det havsnära läget innebär att husen är hårt exponerade för både väder och vind. Därför har vi använt Superwood till fasaderna, det vill säga med genomimpregnerat granvirke med lång livslängd som är i princip underhållsfritt. För att knyta an till arkitekturen från de gamla bohuslänska kustsamhällena har husen fått sadeltak med rött tegel medan förrådsbyggnader och skärmtaken vid entréerna har belagts sedum, som är snyggt, vattenabsorberande och bra för den biologiska mångfalden.

Brf Sjökanten får även ett miljöhus för källsortering och återvinning samt laddstolpar för dem som bor i föreningen. Som tillval har man också kunnat få sin bostadsrätt utrustad med en liten nisch för ett eget hemmakontor eftersom distansarbete har blivit betydligt vanligare under senare år. Husen är välisolerade och utrustade med effektiva värmepumpar som återvinner värmen och skapar en god inomhusmiljö.

Hög kvalitet i material och utförande

– För mig som projektchef blir Brf Sjökanten något alldeles extra, fortsätter Mikael. Samarbetet med Marstrands Exploatering har fungerat utmärkt och vi har haft skickliga hantverkare på plats som har säkerställt ett bra produktionsflöde och att husen är genomarbetade. Det syns bland annat på plåtarbetena, alla vinklar, passformer, att trappinfästningarna inte är synliga och att spikarna verkligen sitter i spikräta rader. Husen är som uppförda av finsnickare.
– Bergman & Höök har gjort ett väldigt fint jobb för oss ute i Tjuvkil, säger Kaj Dahlberg, projektledare och beställarrepresentant för BRF Strandängen och BRF Sjökanten. Särskilt gott hantverk ser vi i alla fina fasadarbeten. Snörräta rader med handspikad spik! Försäljningen gick bra och alla bostadsrätterna är sålda. De som flyttar in får en fantastisk bostad med tillgång till bad, stränder och en nybyggd förskola alldeles inpå knuten.