Previous
Next

Ny solskenshistoria i Mölnlycke Fabriker

I direkt anslutning till den gamla bruksmiljön i Mölnlycke Fabriker har Bergman & Höök uppfört ett större parkeringshus som ska fungera som den centrala parkeringsplatsen för de boende i området. Förutom att ha plats för 580 bilar ska p-huset ge ett energitillskott, vilket kommer väl till pass i samband med omställningen till elbilar och laddhybrider. Wallenstam är beställare.

-För att vara ett p-hus var det ett mycket spännande projekt, säger Claes Jacobsson, platschef på Bergman & Höök. Vi startade byggnationen i januari 2020 var klara i oktober 2021. Det som komplicerade bygget var Mölndalsån, som flyter under garaget. Den innebar att grundläggningen blev lite omständlig, men arbetet flöt ändå smidigt. Det gjorde även monteringen av solcellsmodulerna.

En av fasaderna har täckts med 1500 solcellsmoduler på en yta av nästan 900 kvadratmeter. Solcellerna ska göra p-huset självförsörjande på energi och användas till både belysning och laddstolpar, något som passar väl in i ett hållbart stadsdelsbyggande.

-Det som gör projektet extra intressant är att modulerna inte ser ut som traditionella solpaneler, fortsätter Claes. Modulerna har olika färger och är monterade i ett kreativt mönster, en historisk återspegling av textilkonstnären Viola Gråsten, som arbetade för Mölnlycke Fabriker och blev internationellt känd för sina färgglada mönsterkollektioner. Att få samarbeta med Wallenstam i det här projektet har varit väldigt roligt. Wallenstam ger alltid snabba och tydliga besked. Budgeten höll, tidplanen höll och resultatet blev något utöver det vanliga.

Magnus Bellvik är projektledare på Wallenstam.

-Genom det här parkeringshuset har vi kunnat skapa goda parkeringsmöjligheter för såväl boende i området som för besökare till Wallenstam arena och idrottshallarna.
Samarbetet med Bergman & Höök har fungerat väldigt bra. Vi har gjort all projektering tillsammans och haft en bra dialog med intressenter i området som har fått vara med och tycka till. Resultatet har blivit jättefint både funktionellt och estetiskt. Att projektet har blivit medialt uppmärksammat av arkitekt-, energi- och byggtidningar är givetvis extra roligt, säger Magnus.