Föregående bild
Nästa bild

Ny höjdare i Mölnlycke.

Strax intill det gamla industriområdet vid Mölnlycke Fabriker har Bergman & Höök uppfört tre idrottshallar och kansli i anslutning till Wallenstam arena, med Wallenstam som beställare. Idrottshallarna utgör en del av ett större idrottskluster som står inför fortsatt utbyggnad. Idrottshallarna ägs och förvaltas nu av Härryda kommun.

– Hallarna har integrerats i det som tidigare var Mölnlycke Fabriker och i samma stomme som ett nybyggt p-hus. Det innebär att vi både har bevarat och rivit delar av de gamla fabriksbyggnaderna för att skapa en funktionell enhet som smälter in i den vackra kulturmiljön, säger Mattias Klysing, VD på Bergman & Höök.

I Mölnlycke fabriker pågår fullt med byggnationer samtidigt som många företag har sin verksamhet där. En stor utmaning låg i att begränsa bullret så mycket som möjligt under framför allt pålningsarbetet och att skapa provisoriska utrymningsvägar för exempelvis Friskis & Svettis, som ligger alldeles intill.

– Arbetet gick helt enligt plan. Det var samtidigt ett lite udda projekt eftersom hallarna är specialanpassade för olika aktiviteter, säger Claes Jakobsson som är platschef. Exempelvis har trampolinhallen två olika golvnivåer där trampolinerna är nedsänkta i golvet av säkerhetsskäl. Trampolinhålen är 2,5 meter djupa och försedda med avancerad utrustning, medan takhöjden uppgår till hela 12 meter. En elitgymnast kan nå höjder på närmare 9 meter under sina volter och rotationer, så det är viktigt att marginalen finns.

Den totala hallytan uppgår till 1800 kvm. Förutom den speciella grundläggningen har hallarna fått slitstarka ytskikt och specialanpassade ljudabsorbenter. Alla installationer är anpassade för att inte blända eller vara i vägen och det finns gott om yta och volym för att kunna ha många redskap ute samtidigt. Exteriört är byggnaden täckt med sedumtak för att bidra till en vacker utsikt från höghusen i området.

– Projektet flöt helt enligt plan, fortsätter Mattias. Vårt långa och goda samarbete med Wallenstam gör att vi känner varandra väl och att vi kan återvinna mycket kunskap och erfarenheter som vi har byggt upp tillsammans under åren. Det är oerhört värdefullt.

– Samarbetet med Bergman & Höök har fungerat väldigt bra, säger Magnus Bellvik, projektledare på Wallenstam. Det har varit ett speciellt projekt med många förändringar under resans gång, vilket har krävt kontinuerliga avstämningar för att säkra kvaliteten, tidplanen och ekonomin. Allt klaffade, så vi är väldigt nöjda.

Den 1 oktober stod hallarna klara och verksamheterna kunde flytta in.

-Nu pågår full aktivitet i anläggningen. Pixbo Gymnastikförening och Sjövalla FK Trampolin är jättenöjda. Att gymnasthallen sägs vara den modernaste i Sverige känns extra kul, avslutar Claes.