Nu bygger vi mer men mindre

Bergman & Höök ligger nu i startblocket inför byggnationen av Brf Ekekullen i Lillagsparken. Totalt kommer 36 bostadsrätter uppföras med boendetrivsel, yteffektivitet och ekonomisk överkomlighet i fokus. Anders Eloff, arkitekt på QPG Arkitekter, var tidigt involverad i projektet.

– Den här satsningen ligger helt rätt i tiden när intresset för mindre bostäder med smarta kvadratmeter ökar, säger Anders. Bostadsrätterna uppförs som radhus, med två längor i mitten omgivna av tre längor i en krans. Radhusen i mitten blir på 77 kvm med 3-4 rok i 1,5 plan. Deras täta placering med avgränsande uteplatser åt båda håll kommer skapa en intim och ombonad känsla som påminner om den man ofta upplever i skärgårdsbebyggelse. De andra radhusen byggs i sutteräng med utsikt över den omgivande ekskogen. Här ryms 2:or om 48 kvm i nedre entréplan och 4-5 rok om 95 kvm fördelade på två plan med ingång från andra hållet. Just de här lägenheterna är extremt yteffektiva.

Kvalitet och solpaneler för god boendeekonomi
Fasaderna kläs med ThermoWood, det vill säga värmebehandlad träpanel som grånar vackert över tiden. Taken beläggs med papp och solpaneler för god boendeekonomi. Invändigt väntar robusta materialval, parkettgolv och våtrum med kakel och klinkers.

– Brf Ekekullen kommer erbjuda kostnadseffektiva bostäder med hög kvalitetskänsla. För att få ner byggkostnaderna ser vi en homogen arkitektur med upprepande planlösningar. Husen kommer till stor del vara förtillverkade medan markarbetena blir förhållandevis små genom terränganpassning efter den naturliga kullen. Genom att inte tillhandahålla en egen parkeringsplats åt varje bostadsrätt, går det att få ner kostnaderna ytterligare. Istället förbereds det för en bilpool. Laddstolpar installeras på hälften av parkeringsplatserna, men förbereds för alla. Kollektivtrafiken är väl utbyggd i området och med bussen kommer du till Hjalmar Brantingsplatsen på 12 minuter. Lillhagsparken ligger betydligt närmare stan än många tror.

Skolexempel på kostnadseffektivt byggande
Joacim Sundh är projektutvecklare på Wood & Hill som ligger bakom satsningen.
– Lillhagsparken är ett naturskönt och livfullt område med bostäder och befintliga parker som blandas med en del kommunal verksamhet. I normala fall tar det ju ett tag innan grönskan kommer tillbaka efter en nybyggnation, men här kommer den vara plats från start. Tack vare att varje entré nås utan trappor, blir tillgängligheten god. Eftersom bostadsrätterna samtidigt blir både ytsmarta och prisvärda, kommer de vara attraktiva för så väl ensamstående yngre som äldre och barnfamiljer. Försäljningen startar nu i januari och om allt går som planerat blir det inflyttning i maj 2025. Jag har stort förtroende för Bergman & Höök som jag känner sedan länge. Thomas Raab var med redan vid starten för att få flyt i projektet och se till att det blir byggbara och kostnadseffektiva lösningar. Eftersom Bergman & Höök samtidigt bygger Brf Lärkliden åt Ekeblad Bostad strax intill, blir det en hel del synergier. Bland annat blir en gemensam arbetsplatsetablering och många gemensamma transporter. Det här projektet blir som ett skolexempel på hur man kan bygga kostnadseffektivt utan att göra avkall på kvaliteten.