Föregående bild
Nästa bild

Mölnlycke Fabriker har fått trillingar

Mölnlycke Fabriker ska utvecklas till en levande stadsdel med en blandning av handel, kontor, rekreation och bostäder. Som en del i denna satsning har Bergman & Höök uppfört Kvarteret Kvarnen med Wallenstam som beställare. Kvarteret består av tre punkthus placerade i sluttningen mot Wendelsbergsparken.

-Vi startade vid årsskiftet 2019/2020 med schaktning och sprängning, säger David Johannson, arbetschef på Bergman & Höök. Eftersom kvarteret ligger på en bergsluttning blev det mycket markarbeten innan bottenplattorna var på plats och stomresningen kunde börja. Men bygget har gått som på räls.

De tre husen har uppförts i 10 hela våningsplan med totalt 185 lägenheter på 1-4 rum och kök och ett vindsplan med tekniska installationer. Ytterväggarna består av sandwichelement, delvis täckta med hårdbränt, handmurat tegel i danskt format med trä som accent.

-Personligen tilltalas jag mycket av designen. Teglet går i mörkt brunröda och grågröna toner som väl harmonierar med tegelarkitekturen i det gamla fabriksområdet. Varje hus har fått sin egen kulör med en lugn färgskala. De bandtäckta sadeltaken i plåt bidrar också till den fina gestaltningen. Just sadeltaken var lite kluriga att få till med sina vinklar och höjder, men det var mödan värt. Husen har blivit något alldeles extra.

Lägenheterna har stora fönster mot de vackra omgivningarna och generösa balkonger eller uteplatser. Planlösningarna är väl genomtänkta där Wallenstam och QPG Arkitekter har lagt mycket krut på att få ut mesta möjliga av byggnaderna. Resultatet är yteffektiva hus med öppna planlösningar och trevliga innergårdar som bjuder in till social samvaro. De första två husen stod klara för inflyttning i början på november. I februari 2022 blir det inflyttning i det tredje huset.

– Det här projektet känns vettigt i alla avseenden. Vi har jobbat kontinuerligt med att upprätthålla ett sömlöst produktions-, material- och informationsflöde med en jämn arbetsstyrka på plats – ett måste för kostnadseffektivitet och att kunna hålla tidplan. Vår resa tillsammans med Wallenstam har varit intressant och givande på alla sätt och vis.

-Att ha Bergman & Höök som totalentreprenör för projektet har fungerat utmärkt, säger Peter Wiliö, projektledare på Wallenstam. Sluttiden för projektet samt tider för inflyttningar har hållit helt enligt plan. På Wallenstam är vi väldigt nöjda med att vi nu har ytterligare tre hus färdigställda i Mölnlycke. Det här har varit ett bra projekt för alla inblandade.