Kunskap börjar i skolan

Jimmy Larsson är ett av våra senaste nytillskott. I september blev han anställd som arbetsledare efter att gått en 2-årig utbildning på KYH Yrkeshögskola med praktik på Bergman & Höök.

Tidigare arbetade jag som kock, men när pandemin slog till och jag blev uppsagd tog jag chansen att byta bana, säger Jimmy. Eftersom jag alltid har varit intresserad av att se saker växa och bli färdiga var jag ganska säker på att byggbranschen var rätt ställe för mig. Därför ansökte jag till utbildningen Byggproduktionsledare med inriktning på nybyggnation vid KYH i Göteborg och kom in. Det var en ganska bred utbildning med två praktikperioder om totalt 24 veckor. Jag fick med mig mycket kunskap många begrepp från skolan som gjorde att min förståelse för hur saker fungerade underlättades när jag kom ut på praktiken.

Den sista praktikperioden gjorde jag på Bergman & Höök och när jag var klar med utbildningen fick jag börja jobba på timmar. Nya projekt kom in, gänget ville ha mig kvar och på den vägen är det.

Sedan i september är jag fast anställd. Jobbet är kul och omväxlande. Kollegorna är verkligen toppen och jag har fått ta ett allt större ansvar. Nu gör jag mina sista dagar vid Flatås Alléer innan det blir dags att ta sig an Tjuvkils ängar och en hyresgästanpassning för Wallenstam vid Otterhällan. Jag stortrivs och lär mig ofantligt mycket hela tiden.

Marknadsanpassade utbildningar

KYH Yrkeshögskola erbjuder utbildningar för att möta arbetsmarknadens behov i nära samarbete med olika branscher. En av dessa är byggbranschen, där Bergman & Höök sedan 2019 har haft ett nära och givande samarbete med KYH. Maria Holm och Sandro Simonetti, är två av utbildningsledarna på Göteborgsenheten.

– I min roll som utbildningsledare för utbildningarna Internet of things Developer och Byggproduktionsledare nybyggnation, ser jag till att studenterna får en bra resa från antagning till examen, säger Maria. De som söker sig till oss gör det för att de vill kompetensutveckla sig, göra ett karriärbyte och välja en ny yrkesbana, och skaffa sig en utbildning som leder till attraktiva och kvalificerade jobb. Därför anpassar vi hela tiden utbildningarna efter vad arbetsmarknaden efterfrågar genom ett branschnära samarbete. Bergman & Höök sitter med i vår ledningsgrupp för att vidareutveckla utbildningarna och se till att de är up-to-date, att de som studerar här blir efterfrågade och får en bra grund att stå på. Som nyutexaminerad innebär det att man får en kort startsträcka när man kommer ut i arbetlivet och snabbt blir en tillgång för arbetsgivarna.

– Verkningsgraden för våra utbildningar är väldigt hög, där cirka 70 procent av dem som går här får ett jobb som de har utbildats för, fortsätter Sandro, utbildningsledare för Miljösamordnare och Byggproduktionsledare ROT. Starkt bidragande faktorer är det branschnära samarbetet, att vi utbildar kompetent

arbetskraft inom bristyrken, att många av föreläsarna kommer direkt från byggföretagen och att 25% av utbildningstiden består av praktik, LIA, som står för Lärande I Arbete. Den som är verksam inom byggbranschen får gärna kontakta oss för att erbjuda praktikplatser, rekrytera nya kompetenta medarbetare eller för att berätta om sina behov och ge oss värdefull input kring vad marknaden efterfrågar.

Kort om KYH

Utbildningarna vid KYH är 2-åriga, beviljas och finansieras av Myndigheten för yrkeshögskolan och CSN-berättigade. För byggsektorn erbjuds för närvarande följande utbildningar i Göteborg:

Byggproduktionsledare Nybyggnation

Solenergiprojektör

Miljösamordnare hållbara byggnader

Entreprenadingenjör

Byggproduktionsledare ROT

Energispecialist hållbara byggnader

 

Läs mer om KYH på www.kyh.se