Previous slide
Next slide

Bygga tak på marken – stort lyft för Kallebäcks Terrasser

Kallebäcks Terrasser har skjutit i höjden rejält sedan byggstarten i mars 2020. Nu har det 9 våningar höga flerbostadshuset fått sitt tak på plats genom en metod som inte ingick i den ursprungliga planen. Ronny Olofsson på Bergman & Höök är platschef.

– I december var det tydligt att det fanns mycket att vinna på att snabbt få taket på plats, säger Ronny. Tidplanen var tight och julen närmade sig. Kunde vi få taket på plats innan våra mannar gick på julledighet, skulle betongstommen ges bästa möjliga förutsättningar att hinna torka. Detta är av högsta vikt för att plattsättning, golvläggning och målning skall kunna utföras enligt plan.

För att vara säkra på att taket skulle passa, byggde vi en fixtur på marken med fasta syllmått, samma som på taket. På syllarna byggde vi upp takkonstruktionen, totalt 40 meter uppdelade i sex sektioner. När sektionerna var klara lyftes de på plats med mobilkran. Passformen var perfekt. Nu återstår bara läkt, tegel och plåtarbeten medan övriga arbeten fortsätter inomhus i värmen så att inflyttning kan ske den 25 maj 2022 som planerat.

Förutom att vi lyckades kapa byggtiden med cirka två veckor gjorde vi också en arbetsmiljövinst. Att kunna jobba på marken är alltid säkrare och effektivare än 9 våningar upp. Vid byggnation av många likadana taksektioner är det onekligen en rationell metod.