Bergman & Höök bygger exklusiva vindslägenheter

På Linnégatan 61 pågår en omfattande ombyggnation av en gammal råvind som snart ska innehålla fem toppmoderna takvåningar. Lägenheterna blir från 30 till 120 kvm med entresolplan för att utnyttja den generösa takhöjden på ett optimalt sätt. De tre största lägenheterna får dessutom infällda takterrasser i soligt väster- och söderläge. Att bevara och utveckla är ledorden för projektet. Kristoffer Rosén på Bergman & Höök är platschef.

– Med en takhöjd på hela 4,8 meter känns det helrätt att ta vara på den här möjligheten. För att skapa en öppen planlösning utan några pelare som står i vägen, kommer entresolplanen hänga i smidesstag från takbjälkarna och förses med glasräcken – allt för att skapa en känsla av rymd och ljus.

För att få in ljus i lägenheterna kommer 14 nya takkupor samt 10 takfönster att byggas. Beräkningar visar att lägenheterna kommer uppfylla dagsljuskraven med god marginal.

– Alla förändringar som görs i fastighetens yttre är hårt reglerade. Därför kommer de nya takkuporna att få samma utseende som de befintliga, det vill säga halvrunda med välvd insida. Faktum är det mesta blir platsbyggt och specialanpassat.

En stor del av Linnéstaden vilar på sättningsbenägen lera. När fastigheten uppfördes 1930 var grundläggningstekniken en helt annan än idag, vilket har resulterat i stora sättningar. Även om grunden pålades om på 90-talet så att huset numera står på berg, skiljer det 40 centimeter mellan lägenheten som ligger närmast Rosengatan och den som ligger vid hörnet mot Olivedalsgatan – en sträcka på lite drygt 30 meter.

– Sättningarna innebär att vi har en hel del jobb med att räta upp alla tak och golv. För att få plana golvytor använder vi installationsgolv med golvvärme och vi lägger mycket krut på att innertaken ska bli helt släta. De sneda hisschakten behöver också åtgärdas när hissen ska gå hela vägen upp till de nya takvåningarna. Allt görs med största varsamhet. Det handlar om att bevara och utveckla. Boendestandarden blir hög och materialvalen är något utöver det vanliga. Extra iögonfallande är de befintliga murstockarna som är väldigt maffiga och får ny puts.

Gleipnergruppen har köpt råvinden av BRF Linnégatan 61 för att utveckla den och sälja lägenheterna som en del i den befintliga föreningen. Slutbesiktning är i oktober 2022 – 11 byggmånader efter att bygghissen restes och bygget tog fart.

– Det här är vårt första projekt tillsammans med Gleipnergruppen och det känns såklart väldigt kul att de kände förtroende för oss som byggare. Det här kommer bli hur bra som helst.