Föregående bild
Nästa bild

Bästa läktarläge för Brf Lärkliden

Snart startar Bergman & Höök byggnationen av den första etappen i Brf Lärkliden i Lillhagsparken på Hisingen. Totalt kommer 64 rad- och parhus uppföras med fantastisk utsikt över den vackra dalgången i väster. Sebastian Ahlström är projektledare på Ekeblad Bostad.

-Det här projektet är ganska unikt genom att det är ett samverkansprojekt mellan beställare, entreprenör och mäklare, säger Sebastian. Utgångspunkten har varit att ta reda på vad kunden vill ha och sedan anpassa oss efter det. Vårt samarbete med Bergman & Höök och mäklarbyrån Nya Kvadrat startade i augusti 2022. Tanken är att vi ska bygga området i fyra etapper för att ha möjlighet att anpassa oss efter marknaden. Så fort varje etapp är slutsåld, startar vi försäljningen av nästa och som det ser ut nu drar markarbetena igång i maj.

Fina utsiktslägen över dalen i väster

-Under skisstadiet genomfördes bland annat en enkätundersökning där potentiella bostadsköpare tillfrågades om deras behov och förväntningar, fortsätter Emil Lundin, arkitekt på Ekeblad Bostad. Det mest efterfrågade hos målgruppen visade sig vara parkering på den egna uppfarten och egen trädgård. De önskemålen kommer infrias. Husen placeras längs sluttningen i fyra nivåer med en serpentinväg som klättrar upp mellan husen. På så sätt kan vi utnyttja höjdskillnaden så att det ena huset ser över det varandra. Det blir otroligt fina utsiktslägen mot dalgången.

-Tack vare att tomten lutar med 11% kan vi bygga en gigantisk solterrass, där varje hus kopplas till serpentinvägen, säger Thomas Raab på Bergman & Höök. Det är ett bra och trevligt sätt att tillvarata sluttningen eftersom det ger oss möjlighet att skapa de bästa förutsättningarna för varje bostads unika läge.
Vid starten i augusti hade vi bara en skiss över detaljplaneområdet. Vi tittade direkt på hur exploateringen skulle påverka kostnaderna beroende på hur området gestaltades och i januari 2023 fick vi bygglov. Det har varit ett extremt spännande arbete tillsammans med Ekeblad Bostad där vi verkligen har vänt och vridit på produkten. Vårt täta samarbete gör att vi löpande kan sätta en kostnadsbild utifrån idéerna som kommer upp, för en optimal slutprodukt.

Husen byggs i storlekarna 100, 130 och 156 kvm för att möta olika behov, där planlösningarna optimeras för bästa yteffektivitet. Konstruktionen består av trästomme och ett suterrängplan i betong. Fasaderna blir i trä eftersom det är miljövänligt och harmonierar väl med lärkdungen och grönskan intill. Även färgsättningen, som går i gröna, ockra och varmgråa toner, står i samklang med omgivningarna.

Solceller på köpet i första etappen

-En god miljö har hela tiden stått i fokus, fortsätter Emil. Framför allt har vi planerat bostäderna för att hålla energiförbrukningen nere. Dels genom att skapa en kompakt, sammanhållen volym, dels genom att installera solpaneler på taken. I den första etappen ingår solceller på köpet vilka beräknas generera cirka 6000 kWh per hushåll. Husen blir därtill mycket välisolerade och värms upp med frånluftsvärmepump kopplad till vattenburen golvvärme på samtliga plan. Vitvarorna bli energisnåla medan samtliga garageuppfarter förbereds för laddstolpar. Det jag tycker vi har lyckats särskilt bra med är att utnyttja det sluttande västerläget där alla hus får fina sollägen med fantastisk utsikt. Samarbetet med Bergman & Höök har varit fantastiskt med högt i tak, där vi verkligen har kunnat ta vara på varandras styrkor.
-Detta blir det första projektet vi gör tillsammans med Bergman & Höök, fortsätter Sebastian. Tidigare har vi bara jobbat i tidiga skeden tillsammans. Det är svårt att inte tilltalas av dem och det känns väldigt bra att få med deras kunskap i ett tidigt skede. Försäljningen startade den 27 mars och själva byggstarten blir i september. Första inflyttning kommer ske under hösten 2024.

Bästa boendet för ett aktivt och smidigt föräldraliv

Det är många barnfamiljer som dras åt det här hållet, säger Gustav Johansson, fastighetsmäklare på Nya Kvadrat. Läget är gemytligt intill vackra parkmiljöer och skog samtidigt som det går snabbt att pendla in till centrum. Busshållplatsen ligger väldigt nära och barnen får gångavstånd till både förskola och den nybyggda Skogomeskolan F-6. Här finns fantastiska skogsområden, två golfbanor och Sankt Jörgen Park med sitt spa. Dessutom ska det byggas en gemensam lekplats i föreningen samtidigt som en ny stor lekplats planeras i Lillhagsparken strax intill.
Som jag ser det är Brf Lärkliden fyllt med fördelar. Samtliga bostäder får två parkeringsplatser som inte kostar något, samtidigt som bostadsrättsformen gör att köparen får ett bekvämt boende, slipper lagfart och pantbrevkostnader. Det är fina materialval, goda förvaringsutrymmen och bra planlösningar där suterrängplanet kan användas till vad som helst. Nu för tiden är det ganska ovanligt att man får ett extra utrymme som kan användas som hemmakontor, hemmabio, träningsutrymme eller vad man vill. Det gör den här nyproduktionen extra attraktiv.

Läs mer på Ekeblad Bostäder

Bilder: Ekeblad Bostad