Föregående bild
Nästa bild

60-tal blir 20-tal

Bergman & Höök genomför för närvarande en omfattande renovering av ett bostadshus i Lunden, byggt 1963. Fastigheten, som ligger på hörnet Slätten 1/Lundgatan 14, ska förvandlas till en toppmodern fastighet där de gula tegelfasaderna bevaras för att huset ska bevara sin karaktär och smälta in i den tidstypiska miljön. Västerstaden är beställare.

-Vi drog igång projektet nu i augusti och ska bli klara till midsommar 2022, säger Urban Wallin som är platschef på Bergman & Höök. Fastigheten är tömd på hyresgäster, vilket nästan är en förutsättning för att kunna genomföra en så omfattande renovering inom de här tidsramarna. Husets betongstomme bevaras liksom de murade fasaderna. Vi har blåst ut samtliga mellanväggar, bytt stammar, bilat bort berg för att skapa hissgropar och en ny lägenhet i det som tidigare var ett garage. Dessutom kommer vi bygga tre nya lägenheter på det som tidigare har varit råvind. Totalt rör det sig om att skapa 20 moderna lägenheter med nya planlösningar, från 1-4 rok.

Patrik Gustafsson är förvaltare och projektledare på Västerstaden.

– Fastigheten var i princip orörd sedan den byggdes och höll inte den standard som hyresgäster förväntar sig idag, säger Patrik. Det handlade främst om dålig tillgänglighet där kök, badrum och hallar upplevdes som väldigt trånga med dagens mått mätt. På 60-talet var det till exempel inte ovanligt att innerdörrarna bara var 70 centimeter breda. Genom att installera hissar och skapa mer funktionella planlösningar får vi en betydligt bättre boendestandard. Det finns också en poäng med att bygga om råvindar till lägenheter. Uppvärmningskostnaderna blir totalt sett lägre samtidigt som fler får chansen till ett eget boende. Det här kommer bli toppen. Bergman & Höök har bra koll på grejerna och projektet löper galant för alla inblandade yrkesgrupper. Badrummen har precis påbörjats med tätskikt innan kakelarbetena startar. Under vecka 3 och 4 levereras de nya köken. Parallellt bildas en bostadsrättsförening som ska ta över fastigheten på lite sikt. Vi på Västerstaden kommer vara kvar och stötta bostadsrättföreningen under hela garantitiden.

-Allt löper enligt plan, fortsätter Urban. Det som kan vara lite klurigt är att få till logistiken eftersom det knappt finns några lediga markytor i området. Men det är ändå betydligt lättare än inne i centrum. Vi har en väldigt bra dialog med Västerstaden, byggmötena går smidigt och renoveringen flyter bra. Det här projektet känns väldigt lyckat.