Föregående bild
Nästa bild

100% byggrabatt i Flatås

Fredag 13 mars slog Räddningsmissionen upp dörrarna till Göteborgs första Social Supermarket ”MatRätt” på Flatås torg, som kommer att sälja matsvinn till ett lågt pris för att bekämpa matfattigdom. Bergman & Höök var tidigt med i processen för att anpassa lokalerna för ändamålet.

– Det här projektet började med att vi fick en förfrågan från Samuel Haugstvedt på Räddningsmissionen om vi kunde stötta deras satsning på att starta upp den här verksamheten i en gammal, nedlagd matbutik i Flatås, säger Patrik. För oss som byggare kändes det självklart att gå in med byggnadsmaterial och arbetstimmar för ett gott syfte som detta.

Amandus Höök på Bergman & Hööks serviceavdelning var platschef.

– I slutet av januari tog ombyggnationen fart, där en snickare från oss satte upp nya innerväggar för att få en mer funktionell planlösning, säger Amandus. Framförallt rörde det sig om att skapa bättre kontors- och personalutrymmen. Vi hjälpte också till med att förmedla en bra elektrikerkontakt. Det är alltid roligt när vi kan vara med och stötta goda idéer med goda avsikter som vi gör lite då och då.

MatRätt bygger på ett franchisekoncept som startades av Matmissionen i Stockholm. Vem som helst får handla i butiken. Men den som går på försörjningsstöd eller tjänar under 9 000 kronor i månaden kan bli medlem och får då handla med 70 procent rabatt på ordinarie pris. Matsvinnet kommer främst från grossister som skänker varorna på grund av kort datum, transportskador eller felbeställningar, men även leverantörer och andra matbutiker finns bland välgörarna. Butikspersonalen består främst av volontärer och personer som kommer dit via Arbetsförmedlingen för att få arbetsträning.

Samuel Haugstvedt är projektledare för MatRätt på Räddningsmissionen.

– Satsningen har redan blivit en stor framgång, där vi säljer över budget, säger Samuel. Vi är oerhört tacksamma över Bergman & Hööks bidrag. Snickaren Niklas som hjälpte oss gjorde ett jättebra jobb. Dessutom hade han god hand med Räddningsmissionens målgrupp som också hjälpte till med renoveringen. Niklas var också initiativrik. Bland annat ordnade han så att vi fick gratis byggmaterial från en byggvaruhandel. Att Bergman & Höök väljer att engagera sig i ett sånt här projekt, säger något om företaget. Vi är mycket tacksamma för hjälpen.